De maand van ... Jan Smelik | Februari 2021

10-03-2021 0 reacties

Jan Smelik blikt maandelijks terug op, én vooruit naar de activiteiten van NLZVE en ontwikkelingen rondom wonen, zorg en welzijn in een breder perspectief. Februari is een korte maand, dus een korte blog deze keer ;-). 

Corona
Ons land blijft in de ban van het coronavirus. Gek genoeg horen en lezen we voortdurend over sectoren die het moeilijk hebben of in actie komen tegen de overheidsmaatregelen, maar bij onze eigen achterban, de bewonerscollectieven, is het opvallend rustig. Ik weet niet goed hoe ik dat moet interpreteren. Zijn er al veel initiatieven die ten onder zijn gegaan? Of loopt alles gewoon door? 

Van de initiatieven die ik spreek, hoor ik vooral dat de energie er nu echt wel uit is. Het duurt allemaal te lang. Vooral bewonerscollectieven die een ruimte in eigendom hebben of huren het zwaar hebben. De vaste lasten lopen door, maar de inkomsten zijn (grotendeels) weggevallen. Hoe staat jouw initiatief er nu voor? Laat me weten als je in de problemen zit, dan kunnen we kijken wat er aan te doen is.

In Austerlitz, mijn eigen dorp, is het eigenlijk niet anders. Austerlitz Zorgt kan het financieel prima volhouden, maar we kunnen in deze periode zo weinig doen! Dat knaagt. Gelukkig zijn Marianne en Henriëtte, ons dorpsteam, nog volop in bedrijf en houden we zo goed zicht op onze (kwetsbare) inwoners. Er zijn hier niet zo veel coronagevallen, maar onlangs was er wel een kleine uitbraak naar aanleiding van een verjaardagsvisite bij iemand met klachten.

We hopen allemaal dat we zo langzamerhand uit onze holletjes kunnen kruipen ...

Monitor Zorgzame Gemeenschappen
Het onderzoek dat we samen met Vilans en Movisie uitvoeren, nadert zijn einde. We zijn bezig met de diepere analyses van de uitkomsten en hebben deze besproken met de regionale coördinatoren. Hieruit is voortgekomen dat we nog een verdiepingsslag maken rond het thema structurele financiering. We zien in de enquêteresultaten interessante verbanden tussen bewonerscollectieven die een locatie hebben en hun financiering. De hypothese die we willen toetsen is: initiatieven die (via de gemeente) een eigen ruimte in bezit hebben, zijn minder afhankelijk van subsidies. Ze kunnen door het exploitatiesaldo van de ruimte hun eigen broek ophouden.

Subsidie vanaf 2022
Eind dit jaar loopt de subsidie van NLZVE af. Dat betekent dat we met het ministerie van VWS, onze subsidieverstrekker, om de tafel moeten om een nieuwe aanvraag in te dienen. Maar daarvoor moet je natuurlijk eerst plannen maken. Die gaan we in dit voorjaar met het bestuur en de leden bespreken.

Ella Vogelaar Academie
De voorbereidingen voor het eerste curriculum zijn in volle gang. Jurgen van der Heijden is begonnen als programmacoördinator en verzamelt nu alle input van mogelijke docenten om het definitieve curriculum voor dit jaar te kunnen vaststellen.

Intussen ben ik op zoek naar een aansprekende voorzitter voor de Programmaraad. Dat valt nog niet mee. Is het iets voor jou of ken je iemand, laat het weten!

Blog Skipr
Met enige regelmaat schrijf ik een column voor Skipr, een goedbezocht online platform voor zorgprofessionals en -managers. Op 18 februari schreef ik een blog met als boodschap: we moeten gezondheid niet alleen in als een individuele zaak behandelen en veel meer aandacht hebben voor de gemeenschap. Citaat: "In de gemeenschap kunnen krachten worden gedeeld en is er wederkerigheid in plaats van afhankelijkheid. De kracht van de gemeenschap is niet in geld of in rechtmatigheid uit te drukken, maar in solidariteit en aandacht. Ieder mens is naast een potentiële patiënt ook een potentiële preventiewerker."


 

0  reacties

Over ons

Nederland Zorgt Voor Elkaar is het landelijk netwerk van bewonersinitiatieven in welzijn, zorg en wonen.

Meer informatie

Contact

ondersteuningsteam@nlzve.nl 
0800-8010 (werkdagen 09.00-17.00 uur)


 

 

Cookie-instellingen