Het symposium in Schaijk werd georganiseerd door de Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen, Nederland Zorgt Voor Elkaar en Taskforce Oost, het samenwerkingsverband van een aantal apotheekhoudende huisartsen. Zijne Majesteit de Koning was aanwezig bij de uitreiking van de Dorpsvernieuwingsprijs tijdens het symposium. Ook bezocht hij twee workshops.
De tweejaarlijkse Dorpsvernieuwingsprijs is bedoeld voor initiatieven van bewoners en om succesvolle acties voor het versterken van de voorzieningen in dorpen te belonen. Dit jaar waren de dorpen Grijpskerk (Groningen), Mariënvelde (Gelderland) en Vledder (Drenthe) de finalisten. Het Gelderse dorp Mariënvelde is door de jury uitgeroepen tot winnaar.
Bettina Bock, hoogleraar Inclusieve plattelandsontwikkeling van Universiteit Wageningen, hield een vurig pleidooi voor de zorg op het dorp. Zij ziet juist op de plekken waar de zorg dreigt te verschralen, hoopvolle initiatieven. Er ontstaan nieuwe zorgpraktijken waar formele en informele zorg samenwerken, waar voorzieningen zoals bibliotheek, zorg, kinderopvang en sport worden gecombineerd en waar kwaliteit en continuïteit naar een hoger plan worden getild. Ze riep op om te leren van deze initiatieven. 'Er kan meer als we anders denken, als we vernieuwen in plaats van repareren', was haar boodschap.
Zo'n mooi voorbeeld is Elsendorp. In een van de workshops vertelde huisarts Joep Gondrie en dorpsondersteuner Hannie Penninx hoe al meer dan 15 jaar de eerstelijnszorg in hechte samenwerking tussen huisarts, dorpsondersteuner en informele en professionele zorgverleners, dicht bij bewoners wordt georganiseerd. Onderzoek toont aan dat er veel minder Wmo vragen richting de gemeente gaan. Door tussenkomst van de dorpsondersteuner lossen dorpsbewoners veel vragen samen op. Voor Joep is het duidelijk. Hij pleit voor een dorpsondersteuner in elk dorp.
Lees meer over het symposium en bekijk de foto’s op de site van de Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen.