Transitie in de zorg: Noord-Nederland is er klaar voor!

08-12-2022 {0} reacties

Afgelopen november was verandering in het zorglandschap - ofwel: het moet anders in de zorg - het belangrijkste thema. We blikken graag kort terug op twee belangrijke bijeenkomsten: het Gezondheidsfestival en Samen Buurten.

Als we voor het gemak Flevoland tot het noorden rekenen, dan hebben ruim 1500 actieve bewoners, bestuurders en professionals hiermee samen aan de slag gegaan: op 14 november tijdens het verbindingsfestival Samen Buurten in Almere en twee weken later op het Gezondheidsfestival HiNoord! in Leeuwarden.

In Almere klonk de ambitie om te komen tot een netwerkbeweging met als motto De mens weer centraal, met als uitgangspunt de behoeften van de mensen, in plaats van de instituties en organisaties. De ‘gewone’ burger kwam hierbij ook aan het woord. Deze ambitie wordt, zo blijkt, gelukkig breed gedragen door de Provincie Flevoland, de gemeenten en zorgverzekeraar Zilveren Kruis, die een actieve rol speelt. De uitdaging is nu om bewonerscollectieven een prominentere rol te geven, zowel op het festival als in het netwerk. Maar er groeit iets moois in Flevoland!

In de Harmonie in Leeuwarden bleek de grote zaal (1000 zitplaatsen) te klein voor alle deelnemers die bij het openingsdebat aanwezig wilden zijn. Ook hier was ‘verandering’ het sleutelwoord. De stelling dat de huidige organisatie van de zorg géén toekomst heeft, werd breed gedeeld. Over de aanleiding en invulling van de noodzakelijke transitie verschilden de meningen. Aan de ene kant pleitte de bestuurder van het ziekenhuis in Assen voor een systeemverandering, omdat hij zich zorgen maakt over het vastlopen van de gespecialiseerde zorg en het feit dat de zorgvraag het zorgaanbod overstijgt. Aan de andere kant staat coöperatie Klooster & Buren voor verandering van de visie op zorg en welzijn: integraal en vanuit de behoeften en de leefomgeving van de mens. Weer andere sprekers noemen de (on)betaalbaarheid van de zorg als belangrijkste punt. De tegenstellingen zijn al met al echter schijnbaar, want de uitdaging is om de zorgpartijen en de zorgzame gemeenschappen met elkaar te verbinden. Samen kunnen we de transitie vormgeven.

Op het Gezondheidsfestival in Leeuwarden boden de workshops expliciet ruimte aan het zichtbaar maken van zorgzame gemeenschappen. Een erkenning voor het belang van deze gemeenschappen, en een mooi begin voor een daadwerkelijke dialoog in het zorglandschap, waarbij alle betrokkenen gelijkwaardige partijen zijn, om samen tot oplossingen te komen.

We zijn er klaar voor in Noord-Nederland (inclusief Flevoland). Wordt vervolgd!

Lees ook:

Over ons

Nederland Zorgt Voor Elkaar is het landelijk netwerk van bewonersinitiatieven in welzijn, zorg en wonen.

Meer informatie

Contact

ondersteuningsteam@nlzve.nl 
0800-8010 (werkdagen 09.00-17.00 uur)


 

 

Cookie-instellingen