De sociale winst van de dorpsondersteuner

28-07-2022

De Rijksuniversiteit Groningen onderzocht vier Groningse zorgzame dorpsinitiatieven: Wedde dat 't Lukt, Dorpscoöperatie Middelsoam, Vrijwilligersnetwerk Wagenborgen en DörpsZörg Ulrum. De resultaten van het onderzoek zijn onlangs gepresenteerd.

Uit het onderzoek 'De sociale winst van de dorpsondersteuner' blijkt dat door de inzet van een dorpsondersteuner (of een vergelijkbaar zorgzaam initiatief):

  • Jaarlijks honderden hulpvragen worden opgelost. Denk hierbij aan hulp bij kleine klusjes in huis of bij administratie, het maken van een wandeling of vervoer naar het ziekenhuis.
  • Dorpsbewoners langer thuis kunnen blijven wonen en minder eenzaam zijn. Ook profiteren dorpsbewoners van een betere en soepelere informatievoorziening richting het sociaal en medisch domein. Verder halen vrijwilligers voldoening uit het werk dat ze doen en zijn mensen meer betrokken bij het dorpsleven, leren over het dorp en maken kennis met nieuwe mensen.
  • De juiste zorg beter en eerder, op de juiste plek belandt. Problemen worden eerder gesignaleerd waardoor er vaker een vrijwilliger ingezet kan worden in plaats van de formele zorg. Familieleden en buren worden ontlast doordat een vrijwilliger helpt.

De onderzoekers hebben een Infographic gemaakt van het onderzoek naar de sociale winst van de dorpsondersteuner. Binnenkort komt het hele onderzoek online.

Het onderzoek is uitgevoerd in het kader van de Learning Community van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde Rijksuniversiteit Groningen. Universitair hoofddocent Richard Jong-A-Pin en universitair docent Juliette de Wit organiseerden het onderzoek ‘De sociale winst van de dorpsondersteuner’ en een team studenten van de University College Groningen voerden het onderzoek uit onder de vier Groningse zorgzame dorpsinitiatieven.

Meer weten over de Dorpsondersteuner? Kom 30 september naar de Dag van de Dorpsondersteuner

Over ons

Nederland Zorgt Voor Elkaar is het landelijk netwerk van bewonersinitiatieven in welzijn, zorg en wonen.

Meer informatie

Contact

ondersteuningsteam@nlzve.nl 
0800-8010 (werkdagen 09.00-17.00 uur)


 

 

Cookie-instellingen