LSA gaat samen met pioniers werken aan de WijkBV

01-04-2019

Bewoners in de wijk kunnen door eigenaarschap en zeggenschap zoveel mogelijk zelf bepalen hoe hun wijk eruit ziet. Met ondernemerschap, door het verkrijgen van assets zoals grond en gebouwen, het aanboren en behouden van geldstromen binnen de wijk krijgen bewoners een economische machtsbasis.

Zo heeft een WijkBV een grote impact op terreinen die het dichtst bij mensen in de wijk staan, zoals wonen, werk en zorg.

Vijf pioniers

Met betrokkenheid en een bijdrage van onder andere Stichting DOEN ondersteunt LSA de komende drie jaar vijf ambitieuze en ondernemende bewonerscollectieven die de stap willen zetten naar een WijkBV. Dat zijn organisaties die al ervaring hebben als BewonersBedrijf en daardoor kunnen laten zien dat ze ondernemend zijn, een positieve impact creëren en stevig geworteld zijn in de wijk. Deze initiatieven zien nú kansen om te werken aan een economische machtsbasis.

LSA heeft in de afgelopen twee jaar samen met bewonerscollectieven, fondsen, gemeenten en andere partijen onderzocht wat er nodig is om aan een economische machtsbasis voor bewoners te werken. Nico de Boer schreef een paar jaar geleden al “Participatie heeft een economische machtsbasis nodig”. De leerreis: ‘Op zoek naar de WijkBV’ in Schotland liet zien dat je als bewoners de regie kunt pakken wanneer je zelf meebouwt aan het economische systeem in de wijk. Dat kan betekenen dat je veel vastgoed in handen hebt, flinke contracten uitvoert, de energievoorziening beheert, of een grote werkgever bent. En zo zijn er nog veel meer terreinen te bedenken die essentieel zijn binnen het economisch en juist ook het sociale verkeer in een wijk.

Een ander perspectief

Hoewel dit in nog relatief onontgonnen gebied is, proefde LSA de ambitie die er onder bewonerscollectieven is om aan die economische machtsbasis te werken. In hun gesprekken met initiatieven werd duidelijk dat ze wat ondersteuning kunnen gebruiken om te kunnen pionieren. Eén van initiatieven stelde:

“We zijn continu bezig om te innoveren, maar ook om ons hoofd boven water te houden. En dat bijt elkaar. Om de stap te kunnen zetten naar een WijkBV hebben we iemand nodig die ons kan helpen om onze situatie in een groter perspectief te plaatsen en het kan koppelen aan ontwikkelingen in Nederland en daarbuiten. Maar we gaan ongetwijfeld ook hele specifieke hobbels tegenkomen waar we technische expertise nodig hebben.”

Met onder andere die vraag in ons achterhoofd lanceerde het LSA het programma ‘de WijkBV’. Als LSA staan we met ons netwerk naast deze pioniers om hun ambitie voor de wijk waar te maken.

Meer info en aanmelden

Voor meer informatie over het WijkBV programma en de aanmelding kun je hier terecht.

 

#WijkBV #LSA ##bewonersbedrijf #pioniers #wijk #StDoen

 

Over ons

Nederland Zorgt Voor Elkaar is het landelijk netwerk van bewonersinitiatieven in welzijn, zorg en wonen.

Meer informatie

Contact

ondersteuningsteam@nlzve.nl 
0800-8010 (werkdagen 09.00-17.00 uur)


 

 

Cookie-instellingen