Op zoek naar een locatie
De stichting Doarpskeamer startte in 2018 met activiteiten op een tijdelijke locatie van woningcorporatie Elkien. Het was een woning die op de nominatie stond om gesloopt te worden. Het bestuur wist dat ze dringend op zoek moesten naar een andere plek. In het dorp, dichtbij het centrum, kwam een woning vrij met daarnaast een schuur. De lokale aannemer die de woning te koop had gezet, stemde in met een overgangsperiode waarin de stichting de woning huurde en tijd kreeg om de benodigde financiën voor koop bij elkaar te krijgen. Een intensieve periode van fondsenwerving brak aan. Het resultaat was dat de stichting met hulp van gemeente, corporatie Elkien en de verworven fondsen de twee panden kon kopen zonder hypotheek. De woning was behoorlijk verwaarloosd en is met vereende krachten opgeknapt en ingericht. Zelfs de aannemer werkte als vrijwilliger mee. Inmiddels is ook de schuur geïsoleerd en geschikt gemaakt voor activiteiten.
Eigendom biedt kansen
‘Dat we de panden in eigendom hebben en daardoor lage vaste lasten is een enorm voordeel’, vertelt Eelco, voorzitter van het stichtingsbestuur. ‘In coronatijd kwamen we daardoor niet in de knel en konden met buitenactiviteiten en de hulptelefoon toch veel blijven betekenen. Natuurlijk hebben we wel kosten – denk aan de stijgende energiekosten – maar die kunnen we grotendeels dekken met de inkomsten van onze vaste en incidentele huurders o.a. de gemeentelijke ‘meitinkers’ die spreekuur houden bij ons, het preventieteam, de lifestylecoach en de GGD die hier een prikpunt heeft. Voor de activiteiten vragen we een symbolisch bedrag aan de deelnemers voor de kachel, de koffie en de thee. Dat mensen geen drempel ervaren om mee te kunnen doen, vinden we erg belangrijk.’
Activiteiten voor jong en oud
Inmiddels is er een groot aanbod van activiteiten. Naast de inloop die drie dagen per week open is, wordt er samen gegeten in de kook/eetgroep, is er een Quiltbee; een groep die samen aan het Quilten is, zijn er schildercursussen, knutselactiviteiten, een leesclub, een zing-in op de zondagmiddag en worden er presentaties en cursussen georganiseerd. Allemaal het werk van actieve dorpsbewoners. In het begin waren de activiteiten vooral gericht op ouderen. Inmiddels is er steeds meer voor alle leeftijden; van jong tot oud. Ook de Oekraïners die in het dorp opgevangen worden doen mee als deelnemer en cursusleider.
Toekomstplannen
De Doarpskeamer werkt samen met de kerk, plaatselijk belang en andere lokale organisaties en ondernemers. ‘We willen de verbinding tussen dorpsbewoners onderling en de lokale organisaties versterken en activiteiten faciliteren. We hoeven niet alles zelf te doen maar willen een plek bieden aan initiatieven van anderen die helpen om de gemeenschapszin in het dorp te versterken’, vertelt Anna, bestuurslid. ‘Er zijn plannen genoeg; het pand verduurzamen, zonnepanelen plaatsen en isoleren, nog meer mogelijkheden scheppen voor activiteiten.’ ‘We willen voor het beheer van het gebouw iemand aanstellen maar dan moeten onze inkomsten wel duurzamer geborgd zijn. Dat is nu niet voldoende het geval. Van de corporatie Elkien krijgen we alle medewerking vanuit hun programma 'De buurt versterkt'. Maar van de gemeente krijgen we geen structurele bijdrage terwijl we belangrijke maatschappelijke ondersteuning bieden. De zoektocht naar structurele financiering kost veel energie. Daar willen we niet in blijven hangen maar het is een uitdaging’, besluit Eelco.
Meer lezen?
Bezoek de website van Daorpskeamer Akkrum/Nes