Afhankelijk van het soort bewonersinitiatief kan er behoefte zijn aan een eigen ruimte. Sommige initiatieven hebben alleen af en toe een ruimte nodig om te vergaderen. Andere organiseren zoveel activiteiten dat een eigen ruimte nodig is. Hetzelfde geldt voor woonprojecten.
Ruimte voor vergaderingen of bijeenkomsten kun je soms huren of gratis of tegen een kleine vergoeding gebruiken. Kerken, scholen, buurthuizen, kantines van sportverenigingen of kantoorpanden hebben vaak ruimten beschikbaar.
Wanneer er heel regelmatig activiteiten georganiseerd worden zoals dagopvang voor ouderen, samen eten en/of allerlei cursussen en hobbyclubs, kan een eigen accommodatie nodig zijn. Een eigen ruimte kan ook een extra inkomstenbron zijn door je gebouw, keuken of ontmoetingsruimte verhuren op momenten dat je deze niet zelf gebruikt.
Wanneer het initiatief de doelstelling heeft om een woonproject te realiseren dan is er andersoortige ruimte nodig. Het kan gaan om een wooncomplex met een aantal woningen; een woongemeenschap of zorgwoningen. In alle gevallen is de locatie bepalend. Is er een plek beschikbaar? Kan een bestaand pand gebruikt worden? Zo ja, voldoet het aan alle veiligheidseisen en toegankelijkheidseisen? Is er renovatie of transformatie nodig? Van wie is het pand? Kan het gehuurd of gekocht worden? Soms is nieuwbouw de beste optie. In alle gevallen is een goed en vroegtijdig contact met de gemeente noodzakelijk. Als de ruimte er eenmaal is, dan is het zaak een onderhoudsplan en beheerplan te maken.
Lees meer over de voor- en nadelen van eigen vastgoed in onze Wegwijzer Toekomstbestendige Financiering.
Platform31 heeft een stappenplan opgesteld om de financiele haalbaarheid te toetsen en een businesscase op te stellen voor drie varianten; een wooncomplex met huur en koop, een buurtvoorziening en een zorgconcept. Je kunt het hieronder downloaden.