De leden van Stadsdorp Zuid willen de eigen regie houden en ook als ze ouder worden veilig in de eigen buurt blijven wonen: actief blijven zo lang het kan en waar mogelijk een steun zijn voor elkaar. Stadsdorp Zuid is een inspirerend voorbeeld waarbij ouderen zonder bemoeienis van de gemeente of een organisatie een hele infrastructuur voor ouderen hebben ingericht.
De doelstelling van Stadsdorp Zuid luidt: ‘prettig ouder worden, actief blijven zo lang het kan en waar mogelijk een steun zijn voor elkaar’. De leden van Stadsdorp Zuid ondernemen zelf activiteiten en initiatieven: borrelkringen, uitetenkringen, milieukringen en wandelkringen. Het stadsdorp is georganiseerd in BinnenBuurten. Als iemand een tijdje niet gesignaleerd is, gaat één van de leden bellen.
Veel is gericht op gezelligheid maar het gaat ook om nabuurschap en hulp. Zo zijn er tabletcursussen en is er sinds kort een Zorgsupporter: iemand die je kunt bellen in een acute situatie als een valpartij; die je helpt het allemaal te regelen, zodat het crisisgevoel verdwijnt. Maar de Zorgsupporter neemt niet de zorg over: “We willen niet het afvalputje van de zorg of van de gemeente zijn. Wij gaan geen zorg overnemen, wij zijn geen zorggroep.”
In 2009 nam Jacques Allegro het initiatief voor het stadsdorpZuid. Inmiddels zijn er in heel Amsterdam meer dan twintig stadsdorpen, voornamelijk voor ouderen. De coöperatie Stadsdorp Zuid staat op eigen benen, dankzij lidmaatschap van rond de 10 euro per maand en bijdragen van een aantal fondsen. Er is een coördinator parttime in dienst. Inmiddels zijn er vierhonderd leden (een kwart van alle vijfenzestigplussers in de wijk). Het oudste lid is 100 jaar.