Bewonerscollectieven werken vaak in hun eigen woonomgeving. Benut de kansen die dat biedt. Wie ken je? Welke organisaties of bedrijven zijn ook lokaal actief? Maak een analyse en betrek het lokale netwerk bij je activiteiten.
Zet op een rijtje met wie je graag verbinding wilt zoeken en bepaal via welke persoon of afdeling dit het meest natuurlijk of effectief is. Denk hierbij aan onder meer:
- Overheden (gemeente, provincie);
- Woningcorporaties;
- Zorg- en welzijnsorganisaties;
- Huisartsenpraktijken;
- (Sport)verenigingen;
- Collega-bewonersinitiatieven;
- Scholen;
- Lokale (sociaal) ondernemers;
- Projectontwikkelaars, architecten, bouwbedrijven;
- Banken;
- Fondsen.
Zoek in het geval van (grote) organisaties vooral naar specifieke personen: wie begrijpt jouw visie en missie en kan eventueel intern een goed woordje voor je doen?
Soms kan iemand je meteen helpen, soms kan iemand je koppelen aan weer een ander persoon met het juiste netwerk, kennis, ingangen of vaardigheden. Dat werkt vaak als een olievlek. Kansen zijn overal: een tennismaatje, een vader op het schoolplein, de postbode of kapper kan ook als een verbinder functioneren.
Laat zien wat de waarde van je initiatief is en wat andere partijen er aan kunnen hebben. (Zie ook: Maatschappelijke impact meten.) Movisie beschrijft in het artikel artikel Het speelveld van bewonersinitiatieven actieve bewoners, professionals en de lokale overheid de belangrijke rol van actieve bewoners omdat zij hun eigen omgeving goed kennen en weten wat er speelt. Meestal zijn ze goed in organiseren en enthousiasmeren en behept met 'rebels optimisme'. Wees in het contact met andere partijen dus niet te bescheiden in wat jouw initiatief te bieden heeft.
Ook de LSA heeft een aantal leerpunten en tips op een rij gezet over de samenwerking tussen bewonersinitiatieven en lokale organisaties.