Stichting
Een stichting is een organisatie zonder leden, die in het leven wordt geroepen om één vast doel te bereiken en de belangen van derden te bevorderen. Een stichting heeft een bestuur, dat er alles aan doet om de doelstelling zoals die is vastgelegd in de statuten te realiseren.Een stichting moet verplicht via de notaris worden opgericht en bij de Kamer van Koophandel worden ingeschreven. Dat betekent dat een stichting altijd volledige rechtsbevoegdheid heeft en daarom bestuursleden niet privé aansprakelijk zijn.
Vereniging
Een vereniging realiseert de belangen van zijn leden. De leden vormen de Algemene Ledenvergadering. Die leden benoemen vervolgens een bestuur, wat vastgelegd wordt in de statuten van de vereniging. Het bestuur heeft bij het uitvoeren van hun werkzaamheden verplichtingen richting de leden.
Coöperatieve verenigingen
Een coöperatieve vereniging is, in tegenstelling tot een gewone vereniging, wel gericht op geldelijk voordeel (winst) voor de leden zelf. De vorm van een coöperatieve vereniging is daarom bij uitstek geschikt voor een social enterprise, of voor accommodaties die gebruikt worden door een aantal zelfstandige organisaties waarbij het beheer en de exploitatie in handen ligt van één gemeenschappelijke organisatie. Voor een coöperatie gelden dezelfde regels als voor een normale vereniging wat betreft aansprakelijkheid en rechtsbevoegdheid. Ook binnen een coöperatieve vereniging ligt de hoogste zeggenschap bij de Algemene Ledenvergadering, die dus ook het bestuur benoemt.
Het is raadzaam je bij je keuze te laten adviseren door een notaris.
Via onderstaande links kun je verder lezen. Op de website van LSA staat meer informatie over de verschillende rechtsvormen. Op pagina 45 van de publicatie van Platform 31 vind je interessante informatie en op pagina 47 staat een helder schema.
Kijk het webinar van het kennisplatform Collectieve Kracht (27-06-2024) over de keuze voor een rechtsvorm. Na een inleiding van Lotte Smelik, advocaat bij Wijn & Stael Advocaten over voor- en nadelen van de rechtsvormen, vertellen drie bewonerscollectieven over hun keuze voor een rechtsvorm.