Het hebben van een eigen pand vormt een belangrijke sleutel voor succesvolle bewonersbedrijven. Een grote meerderheid van de ondervraagde bewonersbedrijven vindt een eigen locatie (zeer) belangrijk.
Een eigen plek is voor bewonersbedrijven belangrijk om in de buurt iets op te bouwen. Een vaste plek in de buurt geeft een signaal af aan de omgeving dat je een duurzame, serieuze partner bent. Bovendien vergroot het de zichtbaarheid en vindbaarheid voor buurtbewoners, vervult het de functie van ‘tweede huiskamer’ én kun je met een eigen pand een verdienmodel ontwikkelen en verstevigen. Je kan ruimtes verhuren, horeca exploiteren of een evenementenlocatie optuigen. Maar een pand kost geld en de financiering is, juist door het karakter van bewonersbedrijven, vaak lastig te verkrijgen. Er werken veel vrijwilligers en producten en diensten zijn vaak moeilijk in getallen uit te drukken.
In het tweejarige project 'Social finance for community based social enterprises', hebben LSA bewoners, Stichting DOEN, KNHM foundation en Social Enterprise NL met Europese subsidie onderzoek gedaan naar de financiering van vastgoed van bewonersbedrijven. In een eerdere fase heeft dit het rapport Kapitaal voor de Buurt opgeleverd.
De rapportage Eigen haard is goud waard (juni 2022) biedt een overzicht van bewonersbedrijven en hun strategieën om vastgoed te financieren. De onderzoekers constateren dat de financieringsmogelijkheden onvoldoende zijn en ontwierpen samen met experts twee prototypes voor financieringsinstrumenten: de BuurtBV/Buurtbond en het Waardemodel. Beide instrumenten vragen nog verdere uitwerking. Onder de naam Ondernemen met je buurt gaan LSA en Social Enterprise NL hier de komende tijd mee verder.
Bewonersbedrijven zijn ondernemingen waar buurtbewoners zich verenigen om, vanuit de wensen en behoeften van de lokale gemeenschap, maatschappelijke problemen aan te pakken. Bewonersbedrijven richten zich bijvoorbeeld op het versterken van de sociale cohesie in de buurt, het faciliteren van ontmoetingen tussen bewoners of het verbeteren van de leefbaarheid door de aanleg van meer groen.
Bewonersinitiatieven in welzijn, wonen en zorg die bij NLZVE zijn aangesloten zijn niet allemaal bewonersbedrijven. De resultaten van het onderzoek zijn relevant voor initiatieven die vastgoed zien als middel om de eigen identiteit te versterken en hun financiële basis te verstevigen.