Een prettige persoonlijkheid die goed in staat is om met verschillende mensen contact te leggen. Initiatief kunnen nemen, flexibel en ondernemend zijn, komen als functie-eisen terug in de vacatureteksten. Goede communicatieve en contactuele vaardigheden zijn één van de vereiste.In de publicatie De Dorpsondersteuner staan de vaardigheden op een rijtje:
- Het is cruciaal dat de dorpsondersteuner beseft dat inwoners zeggenschap en regie moeten houden, ook als er problemen zijn. Dat betekent intensief overleg voeren met familie, vrienden en buren en samen beslissingen nemen.
- De dorpsondersteuner legt de verbinding tussen deze ‘leefwereld’ van de inwoner en de ‘systeemwereld’ van bijvoorbeeld wijkverpleging en welzijnswerk.
- De dorpsondersteuner beschikt over een natuurlijke autoriteit. Wat zij zegt heeft waarde. Mensen luisteren naar haar. Je zou haar kunnen vergelijken met de ouderwetse ‘dorpsdokter’ of wijkverpleegster.
- De dorpsondersteuner spreekt de taal van de bewoners en vermijdt vakjargon. Ook wordt zij door de (zorg)professionals als een volwaardige gesprekspartner gezien.
- De dorpsondersteuner komt bij de bewoners over de vloer. Voor haar gaan letterlijk de deuren open. Dat vergt goede sociale vaardigheden, zoals empathie, toegankelijkheid en tact.
- De dorpsondersteuner kijkt verder dan alleen de individuele zorg- of hulpvraag. Ze zoekt waar mogelijk naar een collectieve oplossing waarvan alle inwoners kunnen profiteren.