Begin
10-10-2018 om 14:30
Einde
10-10-2018 om 17:30
Sluiten
Repeterende afspraak!
Wil je de gekozen optie voor alle repeterende afspraken doorvoeren of alleen voor deze afspraak?
Locatie
COMM – Museum voor Communicatie, Zeestraat 82, Den Haag
Mensen met een hulpvraag verdwalen nog te vaak. En ook mantelzorgers, vrijwilligers en professionals geven aan dat de complexiteit minder mag. Daarom is de RVS over dit onderwerp een adviestraject gestart. In dit adviestraject proberen we alternatieve vormen van toegang te ontwikkelen.
Zorg of ondersteuning krijg je in Nederland niet zomaar. Je hebt een verwijzing of indicatiestelling nodig, je moet een eigen risico of eigen bijdrage betalen, je moet ingewikkelde aanvragen invullen en zo verder. Om nog maar te zwijgen over mentale drempels die een rol kunnen spelen, zoals wanneer je je schaamt voor je probleem of wanneer je gewoon niet weet waar te beginnen met zoeken naar de juiste hulp. Al deze organisatorische, financiële, administratieve en mentale drempels maken dat veel mensen de zorg en ondersteuning als complex en ontoegankelijk ervaren. Anders gezegd: mensen met een hulpvraag verdwalen nog te vaak. En ook mantelzorgers, vrijwilligers en professionals geven aan dat de complexiteit “aan de poort” wel een tandje minder mag.
Dit beeld ontstond in de grote raadpleging die de RVS vorig jaar deed. Eerst publiceerden we De Zorgagenda voor een gezonde samenleving: een agenda met zes vraagstukken voor de komende jaren. We vroegen cliënten, patiënten, mantelzorgers, vrijwilligers, zorg- en hulpverleners, bestuurders en gemeenten daarna om mee te denken over hoe nu verder. We ontvingen ruim 17.000 reacties vol ideeën over hoe het anders kan. Veel van die ideeën gingen over het verbeteren van de toegang. Daarom zijn we over dit onderwerp een adviestraject gestart. In dit adviestraject proberen we alternatieve vormen van toegang te ontwikkelen – en die presenteren we in conceptvorm tijdens de conferentie op 10 oktober.
Info en aanmelden: https://www.raadrvs.nl/actueel/item/zorgen-aan-de-poort.-alternatieven-voor-toegang-tot-zorg-en-ondersteuning