‘Durf te vragen’. Het is makkelijker gezegd dan gedaan. "Je moet iemand doorgaans eerst minimaal zeven keer ontmoet hebben voordat je om hulp durft te vragen" hoor ik Saskia zeggen. Ik luister naar het webinar over voorzorgcirkels dat we samen met De Eerstelijns organiseren. Drie mensen die zelf actief aan voorzorgcirkels werken delen hun ervaringen. Saskia is één van hen, zij doet dat in Eindhoven. Ik betrek het even op mezelf. Ik heb zojuist in mijn eentje, met kramp in mijn armen en het zweet op mijn rug, allemaal grote, super-onhandige pakketten klaargezet aan de straat om op te laten halen door het grofvuil. Het lukte wel alleen, maar het was echt makkelijker geweest en ook fijner om het even samen te doen.
Voorzorgcirkels zijn zorgzame cirkels van 10-15 mensen (of adressen) bij elkaar in de buurt. Mensen die afspreken dat ze er voor elkaar zijn: in goede tijden gewoon omdat dat fijn is. En ook ‘uit voorzorg’, mocht je het later nog eens nodig hebben. Het doel ervan? Bouwen aan een zorgzame gemeenschap waarin je naar elkaar omkijkt. Een gemeenschap waarin het je opvalt als je buurvrouw de gordijnen al een paar dagen dicht laat, waar je aanbiedt om het vuilnis buiten te zetten als je ziet dat je buurman moeilijk loopt, waar je open staat voor de ander en waarin je ook een beetje ‘tussen de zinnen door’ kunt luisteren, omdat de vraag niet altijd direct aan je gesteld wordt.
Dat is niet alleen nodig, maar vooral ook fijn. Gerdientje (actief met Voorzorgcirkels in het land van Cuijck en Horst aan de Maas) vertelt: “In onze wijk heerst heel erg een cultuur van samen. Voorzorgcirkels helpen daarbij en ik merk dat ik er daardoor nog prettiger woon”.
“Of het niet efficiënter kan?” wordt er gevraagd door een deelnemer aan het webinar. En gelukkig hoor ik daarop een unaniem antwoord van de drie pioniers: “Nee”. Op samen leven kun je niet besparen. Echt samen zorgen voor elkaar begint met elkaar ontmoeten, op een fysieke plek, meerdere keren. En als je elkaar dan steeds beter leert kennen, ontstaat van daaruit pas het doen, elkaar helpen. Elkaar ontmoeten draait niet om efficiënter of makkelijker, wel om echter en menselijker. "Niet ‘uitrollen’, maar rondfietsen in je wijk", zegt Judith (Voorzorgcirkels in Helmond). Samen leven is geen project, het is gewoon en het is dagelijks en dat is maar goed ook.