Denk bijvoorbeeld aan het online koppelen van hulpvragers en vrijwilligers, of aan het digitaal informeren van bewoners over het aanbod van klushulp en ontmoetingsactiviteiten.
Er bestaat al veel op dit gebied, maar met het oog op de toekomst draait het voor ons om twee dingen: meer regie voor bewoners, en betere samenhang tussen de digitale systemen van verschillende organisaties. In plaats van versnipperd en onoverzichtelijk, willen we toe naar een samenhangend en toegankelijk geheel.
De principes van integrated community care vormen het vertrekpunt van dit project. Die omvatten onder meer: gerichtheid op de doelen en prioriteiten van bewoners, het versterken van gezondheid, welzijn en sociale cohesie, gelijkwaardige samenwerking en gedeeld leiderschap, en een dynamische aanpak die inspeelt op de mogelijkheden en behoeften van de lokale gemeenschap.
De komende maanden starten we in de dorpen Glimmen en Austerlitz met het analyseren van de behoefte aan digitale ondersteuning. Op basis daarvan ontwerpen we samen met IT-aanbieders als OZO Verbindzorg, AdSysCo, Digitaal Dorpsplein, GebiedOnline, Amulet en GIDS Open Standaarden een zogeheten referentiearchitectuur: een digitale infrastructuur waarop IT-toepassingen kunnen worden aangesloten, als een dorp of wijk ermee wil werken.
Ook bij de opzet van deze infrastructuur hanteren we de principes van integrated community care. Zo werken we met open standaarden, zodat dorpen en wijken zélf kunnen kiezen hoe en met welke toepassingen ze willen werken. Daarnaast vragen we IT-aanbieders om ons manifest te onderschrijven en het belang van de gemeenschap voorop te stellen.
Elke aanbieder levert een puzzelstukje van het grotere ecosysteem. Het doel is niet om slechts één oplossing centraal te stellen, maar om een samenhangend systeem te bouwen waarin verschillende toepassingen goed samenwerken. Er is dan ook geen exclusiviteit: gemeenschappen zijn vrij om uit het aanbod te kiezen wat bij hen past.
Ons doel is om alle kennis en digitale ondersteuning die we samen ontwikkelen, beschikbaar te stellen aan andere dorpen en wijken. Komend jaar voeren we ook in meerdere andere gebieden behoefteanalyses uit, zodat we recht doen aan de diversiteit van zorgzame gemeenschappen.
Via deze nieuwsbrief en de website van NLZVE houden we je regelmatig op de hoogte van de voortgang van het project. Vragen? Neem contact op met Anne-Marie Benschop via anne-marie.benschop@nlzve.nl.