Impact Schipperskwartier

Het Haagse Schipperskwartier kampt met problemen als schulden, armoede, verslaving en criminaliteit. In 2012 sloot het enige buurthuis in de wijk haar deuren. Na drie jaar leegstand namen bewoners het in eigen beheer weer in gebruik.

Trefpunt Vliethage, werd in 2012 gesloten wegens bezuiniging op het welzijnswerk.  Het pand (vastgoed van de gemeente) stond 3 jaar leeg. Bewoners stelden op een nieuwjaarsreceptie met de wethouder voor om de ruimte weer ten dienste van de buurt te stellen. De wethouder stemde toe, onder voorwaarde van zelfbeheer.

Jeroen Visser, eerst tijdelijk projectleider en daarna vrijwillig bestuurder, zocht een groep betrokken bewoners en vormde een bestuur. Zij stelden: dit buurthuis is er voor de hele wijk. Het kader waarbinnen we opereren is: groeien en ontwikkelen. Daarbinnen is in principe alles mogelijk, niet alleen lessen, maar ook ontmoeten, eten maken enzovoort.

We kregen een startkapitaal van 40.000 euro om het hele pand op te knappen. Dat hebben we met wijkbewoners gedaan. Tegen alle initiatieven die bewoners willen organiseren zeggen we in principe ja. Zij krijgen gratis ruimte. Als het goed gaat lopen, nemen wij de activiteit mee in de subsidieaanvraag. We zetten bewoners hier in de regisserende rol.

Zelfbeheer betekent: alles is voor eigen kosten, dus je moet zelf  een constructie verzinnen en alles zelf organiseren.
We hebben de afspraak dat we 40.000 aan activiteitensubsidie kunnen aanvragen bij het stadsdeel. Wij doen namens al die bewonersinitiatieven en stichtingen hun subsidieaanvragen. Daarnaast doen we commerciƫle verhuur, we verhuren ruimtes aan vve's, yogalessen, de MuziekBox en de Helpdesk Geldzaken.
We hebben een begroting van
plm 80.000 euro per jaar. De helft komt binnen via de gemeente en de andere helft via commerciƫle verhuur, zo ongeveer. Per jaar betalen we 33.000 euro aan huur.
Zo houden we nu al ruim 6 jaar onze broek op, dus het werkt.

Afbeeldingen

0  reacties

Over ons

Nederland Zorgt Voor Elkaar is het landelijk netwerk van bewonersinitiatieven in welzijn, zorg en wonen.

Meer informatie

Contact

ondersteuningsteam@nlzve.nl 
0800-8010 (werkdagen 09.00-17.00 uur)


 

 

Cookie-instellingen