Dag van de Dorpsondersteuner 2024

Begin

01-10-2024 om 10:00

Einde

01-10-2024 om 16:00

Ben je erbij?

Nog geen aanwezigheid doorgegeven.

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

Huis van Actief Burgerschap - Neude 11, Utrecht

De landelijke Dag van de Dorpsondersteuner vindt dit jaar plaats op dinsdag 1 oktober 2024.

Op dinsdag 1 oktober vieren we de Dag van de Dorpsondersteuner met een boeiend en divers programma. Deze dag is bedoeld om inspiratie, kennis en uitwisseling te bieden aan dorpsondersteuners, maar ook aan betrokken partijen zoals besturen van bewonersorganisaties, gemeenten, welzijnsorganisaties en zorgaanbieders. We nodigen je uit om deze uitnodiging te delen binnen je netwerk.

We verkennen de 'olifantenpaadjes' in ons brein en richten ons op het draagvlak, de sociale en professionele netwerken van de dorpsondersteuner, evenals de bestuurlijke organisatie rondom hen.

Tijdens de pauzes is er in de wandelgangen volop gelegenheid om ervaringen uit te wisselen. De dag vindt plaats op een bijzondere, centraal gelegen locatie: Het Huis van Actief Burgerschap in Utrecht, gehuisvest in het indrukwekkende, onder architectuur gebouwde oude Postkantoor.

Programma

  • 9.45-10.15 uur: Inloop met koffie, thee en cake
  • 10.15-10.30 uur: Opening door dagvoorzitter Ben van Essen  
  • 10.30-12.00 uur: Masterclass Olifantenpaadjes

Olifantenpaadjes (door Anke van Luijt) 
Onze hersenen zijn, simpel gezegd, supercomputers met een capaciteitsprobleem, we kunnen niet alles bewust waarnemen! Bij een ontmoeting activeren we allereerst ons primitieve brein dat geconcentreerd is op de vraag hoeveel risico dat we lopen in contact met deze persoon of groep. Het probleem hierbij is echter dat ons instinct, het primitieve oerbrein, is ingesteld op zelfbehoud, het vermijden van pijn en bedreigingen en niet op besluitvorming of kritisch denken. Dat laatste kost ons brein te veel brandstof, dus kiezen we onbewust en automatisch voor de korte route: het olifantenpaadje ofwel het vooroordeel! Welke dat zijn, kom je hier te weten!

  • 12.00-12.30 uur: Nieuws van NLZVE door Jan Smelik en Evert van Schoonhoven
  • 12.30-13.30 uur: Lunch met mogelijkheid tot een wandeling o.l.v. een gids
  • 13.30-15.15 uur: Gesprekstafels in 2 rondes

Bestuurlijke organisatie (onder leiding van Piet Hein Jonkergouw)
Werkgeverschap, verantwoordelijkheid, vervangbaarheid, financiën etc. De dorpsondersteuner wordt op verschillende manieren geïntroduceerd in het dorp: vanuit burgerinitiatief, collectief vanuit een welzijnsorganisatie of zorgcoöperatie of anderszins. Dit zorgt voor verschillende constructies in de formaliteiten rondom deze functionaris. Welke uitdagingen of vragen spelen hierin? Stippelt iedereen een eigen route uit? Zijn er best practices? 
            
Draagvlak en draagkracht (begeleid door Christien Geers en Annette Kersten van Wijzoud)
In welke mate willen inwoners bijdragen om het werk van de dorpsondersteuner tot een succes te maken? Wanneer de dorpsondersteuner hulp nodig heeft, hoe bereidwillig zijn inwoners dan om een helpende hand te bieden? Hoe kan de dorpsondersteuner inwoners motiveren tot vrijwilligers- of bestuurstaken voor het gezamenlijke doel - om hulpvragers te ondersteunen? Wordt deze functionaris zowel individueel als collectief ingezet? Hoe verdelen ze de taken tussen dorpsondersteuner en bestuursleden? Welke verschillen zijn er tussen de dorpen (of regio’s)? 

De positie van de dorpsondersteuner en haar netwerk (Organisatieopstelling door Evelyn Kessels en Anne-Marie Benschop)
Hoe zien inwoners de functie dorpsondersteuner? Is dit een professional of informele gesprekspartner, of beide? En wat denken andere professionals over deze functionaris? Is dit een coöperatieve collega, concurrentie of wordt de dorpsondersteuner “gebruikt”? Op welke wijze kan sociale netwerkversterking de dorpsondersteuner helpen?

Speeddate
Hoeveel minuten heb jij nodig om alles te weten te komen van een ander? Waar zit jouw focus op? En wat wil je zelf delen?

  • 15.15-15.30 uur: Gezamenlijke afsluiting
  • 15.30-16.00 uur: Borrel

Aanmelden
Wil je erbij zijn? Meld je dan hier aan.

Over ons

Nederland Zorgt Voor Elkaar is het landelijk netwerk van bewonersinitiatieven in welzijn, zorg en wonen.

Meer informatie

Contact

ondersteuningsteam@nlzve.nl 
0800-8010 (werkdagen 09.00-17.00 uur)


 

 

Cookie-instellingen