Lunchroom UP

Lunchroom UP is een sociale onderneming die Wmo-aanbieder is geworden.

Lunchroom Up is een uniek concept in Den Haag en omgeving. Je kunt er terecht voor een smakelijk ontbijt, een heerlijke lunch, een kopje koffie met wat lekkers. Wat het concept écht uniek maakt, is het team van UP. Hier krijgen mensen een kans om hun leven na een moeilijke periode van verslaving weer op de rit te krijgen. Zij bouwen aan hun toekomst door stage en opleiding te combineren. Dit onder uitstekende begeleiding van bevoegde leermeesters, waardoor de kwaliteit bij de lunchroom altijd gegarandeerd is. UP leidt op tot medewerker fastservice (MBO-2) en helpt de leerlingen bij het vinden van een baan. UP vermindert de kans op terugval in verslaving.

Financiering
Initiatiefnemer Willem Govers: ‘De weg naar structurele financiering was niet zonder hobbels. Omdat we dagbesteding, werk en opleiding voor ex-verslaafden combineren, paste UP in geen enkel hokje, en daarmee kregen we ook geen steun van de gemeente. Terwijl we jaarlijks alle leerlingen uit de bijstand halen. Willem: “Eerst was ik steeds onderaannemer, en daarmee afhankelijk van grotere zorgpartijen die mij inhuurden voor hun cliënten. Met behulp van een pilotgroep ‘Arbeidsmatige dagbesteding met opleiding’, in het kader van de stimuleringsopdracht WMO voor sociaal ondernemers, kon ik zorgen dat onze bedrijfsprocessen zodanig op orde kwamen, dat we aan alle kwaliteitseisen voldeden. Daarmee kan ik me nu als zelfstandige zorgpartij inschrijven voor de aanbesteding. Als zelfstandig Wmo-aanbieder kan ik nu ook veel directer leerlingen werven, bijvoorbeeld Wmo-consulenten en klinieken.'

Willems tip voor andere initiatieven
Wat ik iedereen wel kan aanraden is: zorg dat je eerst je zaakjes op orde hebt. Want ik ben zelf drie keer bijna financieel omgevallen. En ik heb in Zoetermeer wéér de fout gemaakt om te snel te starten. We hadden een pilot van een jaar gedaan en ik zat al vijf maanden te wachten op een contract. De wethouder stond er achter. Maar ja, de wethouder gaat na een paar jaar weg en dan kun je weer overnieuw beginnen … Dus zorg dat je je handtekeningen binnen hebt. Want als je met Wmo geld of met pgb’s werkt, zijn overal wetten en regels aan verbonden. Zorg dat je dat allemaal op orde hebt en dat je zakelijke kant is afgedekt voordat je gaat starten. Als je het achteraf gaat doen, blijf je achter de feiten aanlopen.

Afbeeldingen

Over ons

Nederland Zorgt Voor Elkaar is het landelijk netwerk van bewonersinitiatieven in welzijn, zorg en wonen.

Meer informatie

Contact

ondersteuningsteam@nlzve.nl 
0800-8010 (werkdagen 09.00-17.00 uur)


 

 

Cookie-instellingen