Het succes van de Boomtak

04-03-2022
0 reacties

In Tilburg hebben bewoners zelf een wijkcentrum weten te kopen.

Wijkcentrum In De Boomtak is een buurthuis dat volledig gerund wordt door vrijwilligers. Sinds 2014 is het buurthuis gezamenlijk aangekocht door de wijkbewoners van wijk de Noordhoek te Tilburg. Wat ook betekent dat er geen subsidies meer komen vanuit gemeente of provincie.

In De Boomtak wist op bijzondere wijze geld in te zamelen: bewoners kochten voor minimaal €100,- een belang in het buurthuis. Het leverde een totaal van €75.000,- aan wijkcertificaten op, dat wordt beheerd door een coöperatie en gebruikt voor het betalen van de hypotheek. In De Boomtak is daarom een echte pionier.

In De Boomtak is een buurthuis dat in alle facetten is geworteld in zijn omgeving. Toen het pand eenmaal gekocht was, kreeg het al gauw zonnepanelen op zijn dak. Het geld haalde In De Boomtak op via een duurzaamheidsprijs van 9000 euro, voor de installatie trommelde het buurtbewoners op die in het teken van NLdoet hun mouwen opstroopten en de panelen installeerden. Nog een mooi voorbeeld: het buurthuis maakt veel van zijn beslissingen op basis van enquêtes die het onder bezoekers verspreidt.

Er bleek behoefte te zijn aan sociale contacten en aan hulp bij bijvoorbeeld reparaties. In De Boomtak besloot een ‘sociaal centrum’ op te zetten, een web van mensen die elkaar diensten leveren. Computerles, reparaties uitvoeren, in de tuin werken; de één helpt de ander op basis van zijn of haar kwaliteiten, de ander helpt weer een volgende, enzovoorts. De winst is drieledig: de buurt voelt zich gehoord, bewoners leren elkaar kennen, en In De Boomtak krijgt meer zichtbaarheid.

Bron: https://www.lsabewoners.nl/zorg/onze-leden/in-de-boomtak/

Afbeeldingen

Over ons

Nederland Zorgt Voor Elkaar is het landelijk netwerk van bewonersinitiatieven in welzijn, zorg en wonen.

Meer informatie

Contact

ondersteuningsteam@nlzve.nl 
0800-8010 (werkdagen 09.00-17.00 uur)


 

 

Cookie-instellingen