Voorzorgcirkels in Almere

In Almere was het niet een zorg- of welzijnsorganisatie die begon met de voorzorgcirkels; het waren twee bewoners van de Muziekwijk die besloten om in hun buurt de eerste voorzorgcirkels op te zetten.

Omdat ze vanuit de lokale politiek weinig steun kregen, zijn ze zelf aan de slag gegaan. Inmiddels zijn hier twee voorzorgcirkels gestart. 

Hoe zijn de voorzorgcirkels in Almere ontstaan?
Nadat ze het boek van Henk Geene over voorzorgcirkels had gelezen, wilde Hans van Steenis ook anderen in haar buurt hiervoor enthousiast maken. Samen met wijkgenoot Rob van der Brugge kwam ze in actie. Ze stuurden 70 straatgenoten (van wie zij wisten dat ze 60-plus waren) een brief. Daarin vertelden ze over de voorzorgcirkels en nodigden ze hen uit voor een buurtbijeenkomst. Met de belangstellenden vormden ze twee voorzorgcirkels van vijftien mensen per cirkel. In beide cirkels maakten de deelnemers afspraken over wat ze wel en niet voor elkaar doen. Ook stelden ze iemand aan als kartrekker. Deze persoon neemt bijvoorbeeld initiatieven en onderhoudt het contact met zorginstanties.

Eerste ervaringen
De voorzorgcirkels zijn er niet voor de gezelligheid, ze zijn primair bedoeld om elkaar tot hulp te zijn. Toch kan een cirkel niet voortbestaan zonder sterke onderlinge sociale contacten. De deelnemers in Almere kennen elkaar inmiddels heel goed. Ze lopen regelmatig bij elkaar naar binnen en verlenen veel een-op-een hulp. Inmiddels zijn de twee cirkels in elkaar geschoven en heerst er echt een community-gevoel. Omdat mensen van elkaar weten dat de intentie er is om elkaar te helpen, is de vraagverlegenheid binnen de voorzorgcirkel een stuk kleiner. Wat daarbij ook helpt is dat ze hun hulpvraag stellen aan een collectief in plaats van aan één persoon. 

Tip uit Almere: zoek de juiste mensen en bouw voort op wat er al is 
In Almere startten Hans en Rob de voorzorgcirkels van onderaf. Inmiddels weten ze uit eigen ervaring dat twee zaken van groot belang zijn als je als bewoner een voorzorgcirkel succesvol wilt opzetten:

  • Zoek mensen die bekend zijn in de buurt en die gewend zijn om dingen te coördineren of aan te sturen. Die heb je echt nodig om dit initiatief te doen slagen.
  • Bouw de voorzorgcirkel zoveel mogelijk op via al bestaande sociale initiatieven. In Almere bestond al een buurtkoffie-momentje, ook een initiatief van Hans. Dat tweewekelijkse samenzijn vormde de basis waarop de voorzorgcirkel kon voortbouwen. 

 

Afbeeldingen

Over ons

Nederland Zorgt Voor Elkaar is het landelijk netwerk van bewonersinitiatieven in welzijn, zorg en wonen.

Meer informatie

Contact

ondersteuningsteam@nlzve.nl 
0800-8010 (werkdagen 09.00-17.00 uur)


 

 

Cookie-instellingen