Waarom voorzorgcirkels?

Waarom zijn voorzorgcirkels nodig? En wat leveren ze de deelnemers eigenlijk op? Aan de hand van een aantal veelgestelde vragen nemen we je mee in het gedachtegoed van Henk Geene, de grondlegger van het concept voorzorgcirkels.

Waarom zijn voorzorgcirkels nodig?

We horen het steeds vaker in het nieuws: vergrijzing, personeelstekorten in de zorg, een krappe woningmarkt, stijgende zorgkosten, en ouderen die hun laatste jaren in eenzaamheid doorbrengen. Dit zijn uitdagingen die ons allemaal raken. Maar in plaats van moedeloos te worden van deze doemscenario’s, is er ook een hoopvolle kant: wij, als samenleving, hebben de kracht om het tij te keren.

De tijd dat we konden leunen op de verzorgingsstaat is voorbij. Of je nu in de stad of op het platteland woont, we hebben elkaar weer nodig voor zorg, ondersteuning en omzien naar elkaar. Dit vraagt om een omslag in ons denken én doen. We moeten ons bewust voorbereiden op de toekomst, voordat de noodzaak zich aandient.

Een mooie inspiratiebron is het oude concept van noaberschap, waarbij buren in dorpen en op boerderijen elkaar intensief hielpen omdat er simpelweg geen andere opties waren. In 2024, en nog meer richting 2040, wordt dit wederom belangrijk voor alle ouder wordende Nederlanders. Het is tijd om de zorg weer in eigen hand te nemen en te bouwen aan een toekomst waarin zorg draait om mensen en het hele leven.

Hoewel commerciële partijen op deze veranderingen inspelen, is het belangrijk dat we de regie zelf houden. Alleen zo kunnen we ervoor zorgen dat zorg en ondersteuning voor iedereen toegankelijk blijven. Voorzorgcirkels bieden een prachtige manier om dit te realiseren: door samen te werken in kleine netwerken van buren, kunnen we een zorgzamere samenleving creëren waarin iedereen een betekenisvolle rol speelt.

Gaat dit niet gewoon vanzelf? Waarom is het nodig om dit te organiseren?

Veel mensen gaan er nog steeds van uit dat de overheid de problemen in de zorg wel zal oplossen. Maar de realiteit is dat de beschikbaarheid van zorg blijvend zal veranderen.Voorzorgcirkels zijn een eenvoudige, maar krachtige manier om het gevoel van ‘omzien naar elkaar’ nieuw leven in te blazen.

Dit gaat echter niet vanzelf. Voor veel mensen is de drempel om hulp te vragen of te accepteren hoog. Ook gaat het organiseren van een voorzorgcirkel met vallen en opstaan. Daarom is een helpende hand of een duwtje in de rug soms precies wat nodig is – en dat bieden wij graag.

Wat leveren voorzorgcirkels op?

Voorzorgcirkels zorgen voor een belangrijke verschuiving in de samenleving: van 'zorg' naar 'naar elkaar omzien'. Wie deelneemt aan een voorzorgcirkel weet dat hij of zij er niet alleen voor staat als er ooit hulp of ondersteuning nodig is. Je weet je omringd door mensen op wie je kunt rekenen. Dat is een prettig maar ook veilig gevoel.

Daarnaast verlichten voorzorgcirkels de druk op het zorgstelsel. Als mensen meer naar elkaar omkijken, wordt de druk op de zorgverzekeringen (ZVW), langdurige zorg (WLZ), het gemeentelijk sociaal domein, en de WMO verminderd. Mensen lossen meer problemen onderling op, wat zorgt voor meer sociale verbinding en langer zelfstandig functioneren. Dit draagt bij aan een beter leven voor iedereen.

In een later stadium kunnen goed functionerende voorzorgcirkels zelfs eenvoudige zorghandelingen van zorgorganisaties overnemen, wat de zorg nog verder ontlast. De deelnemers aan de cirkel maken onderling afspraken over hoe ver ze daarin willen gaan.

Waarom richten voorzorgcirkels zich specifiek op 60-plussers?

Wonen in een buurt waarin mensen naar elkaar omzien is voor iedereen prettig, ongeacht leeftijd of gezinssamenstelling. Toch richten we ons specifiek op 60-plussers. Voor ouderen wordt het in de nabije toekomst namelijk steeds belangrijker om een netwerk te hebben waarop ze kunnen rekenen als het moeilijk wordt.

We geloven dat het verstandig is om vroeg te beginnen met het opbouwen van zo’n netwerk, en daarom zien we 60 als de ideale leeftijd om een voorzorgcirkel te starten. In de eerste jaren ben je waarschijnlijk degene die meer hulp geeft dan ontvangt, maar naarmate je ouder wordt, zul je zelf ook meer hulp nodig hebben.

En ben je jonger dan 60? Geen probleem, je bent natuurlijk van harte welkom om mee te doen!

Over ons

Nederland Zorgt Voor Elkaar is het landelijk netwerk van bewonersinitiatieven in welzijn, zorg en wonen.

Meer informatie

Contact

ondersteuningsteam@nlzve.nl 
0800-8010 (werkdagen 09.00-17.00 uur)


 

 

Cookie-instellingen