De Afrikaander Wijkcoöperatie

De Rotterdamse Afrikaanderwijkcoöperatie haalt het grootste deel van de inkomsten uit de verkoop van diensten. De coöperatie heef 45 mensen in dienst en levert schoonmaak-, hoveniers-, beheer- en huismeesterdiensten aan woningbouwcoöperatie Vestia.

Daarmee hebben zij een opdrachtgever-opdrachtnemer-relatie.  Het schoonmaakwerk dat anders wordt uitbesteed aan grotere bedrijven wordt door Vestia ‘inbesteed’ aan wijkbewoners. Zij maken portiekwoningen schoon, maar ook kantoren, horeca en tentoonstellingsruimtes.  Daarnaast zijn ze verantwoordelijk voor de duurzame afvalscheiding op de Afrikaandermarkt.

De wijkkeuken begon als project en is in 2012 verduurzaamd in een organisatie waarin bewoners catering verzorgen (binnen en buiten de deur), kookworkshops geven en volgen, ervaring opdoen en voorbereid worden voor het uitvoeren van professionele opdrachten. De keuken representeert zo niet alleen de verschillende culturele groepen die in de wijk te vinden zijn, maar stimuleert ook werkgelegenheid door de inzet van onderbenut talent.

Een andere inkomstenbron is de verhuur van ruimtes. De Afrikaander Wijkcoöperatie huurt tegen een maatschappelijk tarief het ontmoetingsgebouw Het Gemaal van Vestia, en mag ruimtes onderverhuren voor evenementen. Naast inkomsten levert dit ook weer werkgelegenheid voor wijkbewoners op, waaronder de beheerder en de schoonmakers..

De lessen van de Afrikaander Wijkcoöperatie:

  • Investeer in goede relaties met de wijk en met potentiële opdrachtgevers;
  • Probeer een gunstig huurcontract te onderhandelen, met een schappelijke huurprijs en toestemming voor onderverhuur;
  • Succes is mede het gevolg van een lange adem en de gedrevenheid van kartrekkers;
  • Neem de mensen die het wél willen mee, zoek wat je wél kunt doen en bouw dat uit;
  • Geef wijkbewoners de ruimte om op hun eigen manier iets te doen.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Over ons

Nederland Zorgt Voor Elkaar is het landelijk netwerk van bewonersinitiatieven in welzijn, zorg en wonen.

Meer informatie

Contact

ondersteuningsteam@nlzve.nl 
0800-8010 (werkdagen 09.00-17.00 uur)


 

 

Cookie-instellingen