Trefpunt Vliethage, werd in 2012 gesloten wegens bezuiniging op het welzijnswerk. Het pand (vastgoed van de gemeente) stond 3 jaar leeg. Bewoners stelden op een nieuwjaarsreceptie met de wethouder voor om de ruimte weer ten dienste van de buurt te stellen. De wethouder stemde toe, onder voorwaarde van zelfbeheer.
Jeroen Visser, eerst tijdelijk projectleider en daarna vrijwillig bestuurder, zocht een groep betrokken bewoners en vormde een bestuur. Zij stelden: dit buurthuis is er voor de hele wijk. Het kader waarbinnen we opereren is: groeien en ontwikkelen. Daarbinnen is in principe alles mogelijk, niet alleen lessen, maar ook ontmoeten, eten maken enzovoort.
We kregen een startkapitaal van 40.000 euro om het hele pand op te knappen. Dat hebben we met wijkbewoners gedaan. Tegen alle initiatieven die bewoners willen organiseren zeggen we in principe ja. Zij krijgen gratis ruimte. Als het goed gaat lopen, nemen wij de activiteit mee in de subsidieaanvraag. We zetten bewoners hier in de regisserende rol.
Zelfbeheer betekent: alles is voor eigen kosten, dus je moet zelf een constructie verzinnen en alles zelf organiseren.
We hebben de afspraak dat we 40.000 aan activiteitensubsidie kunnen aanvragen bij het stadsdeel. Wij doen namens al die bewonersinitiatieven en stichtingen hun subsidieaanvragen. Daarnaast doen we commerciƫle verhuur, we verhuren ruimtes aan vve's, yogalessen, de MuziekBox en de Helpdesk Geldzaken.
We hebben een begroting van plm 80.000 euro per jaar. De helft komt binnen via de gemeente en de andere helft via commerciƫle verhuur, zo ongeveer. Per jaar betalen we 33.000 euro aan huur.
Zo houden we nu al ruim 6 jaar onze broek op, dus het werkt.
Elementen die bijdroegen aan duurzame financiering:
- Een leegstaand buurthuis
- Goede connecties tussen bewonersvereniging en wethouder
- Het ijzer smeden als het heet is (de wethouder uitdagen op een goed moment)
- Deal met stadsdeeldirecteur over de activiteitensubsidie
- Urgentie om sociale cohesie te versterken in de wijk
- Startkapitaal 40.000 euro om alles (met wijkbewoners) op te knappen
- Betrokken bestuur en vrijwilligers
- Een onafhankelijke projectleider/kartrekker om het op te starten
- 3 STIP baners uit de buurt
- Duidelijke kaders stellen (groeien en ontwikkelen) en handhaven waardoor de buurt begrijpt wat wel/niet kan
Tips voor andere initiatieven:
- Bij een combinatie van urgentie en welwillendheid zorgen dat je de ruimte die er is optimaal benut en oprekt
- Als je positief bent werkt dat aanstekelijk. Dat merken niet alleen buurtbewoners, maar de gemeente ook. Die komen dan makkelijker met hulp.
- Neem bewoners serieus en zet ze in hun kracht, in de regisserende rol.
- Wees niet bang om de gemeente een beetje uit te dagen om ze uit hun ivoren toren te halen. Er wordt vanuit gegaan dat bewoners gaan participeren. Er wordt over 'de burger' gepraat. Ik draai het om. Het zijn de professionals die moet participeren. Ik probeer dit soort concepten over de burger altijd op scherp te zetten en de boel om te draaien. Jij zult je als ambtenaar moeten aanpassen aan de burger waar je het over hebt.
- Nieuw bestuur smeden met betrokken mensen uit de wijk en samen op pad gaan voor wij-gevoel